ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

ТРЕТІЙ ЕТНОФЕСТИВАЛЬ «ГЕЛОН-ФЕСТ»

ТРЕТІЙ ЕТНОФЕСТИВАЛЬ «ГЕЛОН-ФЕСТ»

10-11 серпня 2019 року на мальовничих околицях Більського городища в урочищі Барвінкова гора, що в Котелевському районі на Полтавщині, відбувся феєричний, яскравий, колоритний третій етнофестиваль «Гелон-фест». Масштабне дійство відбувається уже втретє і щороку стрімко набирає обертів – за попередніми підрахунками свято відвідало понад 10 тисяч людей.

ТРЕТІЙ ЕТНОФЕСТИВАЛЬ «ГЕЛОН-ФЕСТ» вид згори

Організатори фестивалю

Організаторами фестивалю є Департамент культури і туризму Полтавської ОДА та Комунальна установа «Історико-культурний заповідник «Більськ» Полтавської обласної ради.

Концепція етнофестивалю «Гелон-фест»

Перш за все, концепція етнофестивалю «Гелон-фест» полягає у популяризації історичної спадщини та ознайомлення широких верств населення з феноменальною археологічною пам’яткою «Більське городище».

ТРЕТІЙ ЕТНОФЕСТИВАЛЬ «ГЕЛОН-ФЕСТ» екскурсія

Щирий інтерес людей до древньої історії

Приємно відзначити щирий інтерес людей до древньої історії – під час фестивалю екскурсії городищем користувалися шаленим попитом. До того ж, пересічні громадяни мали змогу поспілкуватися з професійними археологами і на власні очі побачити процес розкопок на Барвінковій горі та на Східному укріпленні Більського городища.

Народні майстри та умільці з різних куточків Полтавщини, Сумщини, Харківщини, Черкащини, Києва та Дніпра

З презентацією власних доробків на «Гелон-фест» приїхали народні майстри та умільці з різних куточків Полтавщини, Сумщини, Харківщини, Черкащини, Києва та Дніпра. Вишиванки, ткані килими, прикраси в етностилі, ляльки-мотанки, гончарні вироби, автентичні смаколики – далеко не увесь перелік рукотворів, які можна було роздивитися та придбати фестивалі. Для всіх охочих проводилися майстер-класи з гончарства та плетіння ляльок із трави. А поряд вирувало справжнє свято ковалів –вправні майстри орудували вогнем і залізом, і на очах у глядачів народжувались дивовижні скіфські мечі-акінаки, списи та підкови на щастя…

Доторкнутися до історії

Цьогоріч у рамках фестивалю можна було сфотографуватися на кількох тематично обладнаних локаціях та поспілкуватися з харизматичними скіфськими воїнами та амазонками, «батьком історії» Геродотом та богом вина Діонісом, героями гоголівських творів, а також живими скульптурами.

Свято розпочалося театралізованою ходою скіфських реконструкторів

Свято традиційно розпочалося театралізованою ходою скіфських реконструкторів з відтворенням елементів стародавніх вірувань та побуту. Харизматичні скіфські воїни створювали атмосферу далекої минувшини і подарували можливість відчути себе дітьми Великого Степу.

ТРЕТІЙ ЕТНОФЕСТИВАЛЬ «ГЕЛОН-ФЕСТ»

Концертна програма в перший день етнофестивалю

Різноманітна і насичена концертна програма подарувала незабутні враження та яскраві емоції. Зі сцени фестивалю лунали виступи відомих артистів та гуртів – Тетяни Садохіної, Нелі Каблучки, «Стрибожі внуці», «Троїсті музики», «Ревізор», «Онейроїд», драйв-шоу «Живі барабани», інших фольклорних колективів. Полтавський академічний симфонічний оркестр спільно із солісткою –  оперною дівою Марією Максаковою захоплювали присутніх неперевершеним виконанням відомих творів класичної музики. Справжній шквал емоцій у глядачів викликали хедлайнери свята – українські етно-гурти «Шпилясті кобзарі», «THE DOOX» та «МОТАНКА».

Шпилясті кобзарі

Перший день фестивалю завершився феєричним фаєр-шоу. Гості свята отримали унікальну можливість проживання та ночівлі під відкритим небом в кемпінговому містечку на території легендарного Гелону.

майстри

Другий день етнофестивалю

Недільний ранок на Більському городищі розпочався дзвінкоголосим співом пташок, барвистим різнотрав’ям та запашним чаєм. Чимало відвідувачів фестивалю  відкрили для себе чарівні краєвиди і природні скарби благодатної скіфської землі, доторкнулися до древньої минувшини і багатої історико-культурної спадщини краю.

вал

Концертна програма на другий день

У неділю в рамках проведення етнодійства «Гелон-фест» відбувся обласний огляд-конкурс фольклорних колективів «Чиста криниця», також на сцені фестивалю виступили із сольною програмою бандурист «Шпилястих кобзарів» Ярослав Джусь та полтавський рок-гурт «Арізона».

Фестиваль завершився вражаючим кінним шоу театру «Чотири підкови», який два дні поспіль дивував гостей свята неймовірними та захоплюючими кінними виступами.

Гелон фест 2019
Гелон фест 2019
P1370191ts
DJI_0034-min
previous arrow
next arrow
Гелон фест 2019
P1370191ts
DJI_0034-min
previous arrow
next arrow
Shadow

Третій етнофестиваль «Гелон-фест» не лише вразив розмаїттям майстрів, локацій та яскравою концертною програмою, а й показав потужний туристичний потенціал та рекреаційні ресурси Більського городища.

Щиро дякуємо за спонсорську допомогу Олегу Кулінічу, Олексію Бовдиру, Тетяні Корост.

Декілька фотографій авторства Євгенія Корнієнка.

Також читайте про «Гелон фест 2018» та перегляньте відеоролик про Гелон фест 2017 року.

Поділитись:

інгів

  1. […] Читайте також: Етнофестиваль Гелон-фест 2019 року […]

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.