ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

НОВА АРХЕОЛОГІЧНА СЕНСАЦІЯ НА БІЛЬСЬКОМУ ГОРОДИЩІ

11 серпня 2019 року під час археологічних розкопок кургану на могильнику «Скоробір» на території Історико-культурного заповідника «Більськ» експедиція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна під керівництвом Ірини Шрамко виявила залишки жіночого та чоловічого поховання  середини VІ ст. до н. е. у статусі «In situ». Це означає, що поховання, якому орієнтовно 2600 (!) років, дивом залишилося непомічене грабіжниками та селітроварниками і збереглося до нашого часу у первісному вигляді.

Попередньо відомо, що це поховання молодої заможної жінки та чоловіка. Станом на 13.00 год. 12 серпня 2019 року розчистка об’єкта знаходиться на фінальній стадії. Поховальна яма має дерев’яне перекриття (накатник у декілька рядів).

дерев’яне перекриття
дерев’яне перекриття

Унікальність даного поховального комплексу полягає у тому, що археологи мають інформацію про первісне розташування предметів. Завдяки цьому можна буде зробити висновки і припущення про вірування та поховальні обряди древнього населення Більського городища за середньоскіфської доби.

Станом на 13.00 год. у похованні виявлені наступні артефакти: бронзове дзеркало, бронзовий браслет, намистини (бурштин, кришталь, сердолік), прикраси з жовтого металу (сережки, фрагменти головного убору), кераміка (черпаки, фрагменти корчаги та іншого посуду), кам’яна таця (пісковик), залишки супутньої їжі (кістки тварини). Також поряд з «жіночими» предметами виявлено «чоловічі» предмети: акінак, спис, сагайдак з бронзовими наконечниками стріл та древками, кістяні псалії, інші фрагменти кінської збруї.

зліва направо: прикраси з жовтого металу, бронзове дзеркало
бронзовий браслет
фрагменти головного убору з жовтого металу
фрагменти прикрас з жовтого металу

Спочатку знахідки будуть опрацьовані археологами, далі відправляться на реставрацію, апробацію, і лише потім будуть представлені на виставках.

кераміка

Втім, археологи пояснюють, що нині ми бачимо лише близько 70% усієї інформації, а справжні сенсації будуть представлені на конференції, попередньо запланованій на листопад 2019 року, де вперше презентуватимуться дані знахідки.

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами на нашому сайті.

Поділитись:

    Залишити відповідь

    Ваша електронна адреса не буде опублікована.