Адреса: 38600, вул. Покровська, 13, смт Котельва
E-mail: bilsk_gelon@ukr.net
Тел.:+38 (099) 057 52 74, (05350) 2 22 04

У ДОЛИНУ СУХОЇ ГРУНІ ПРИЛЕТІЛИ ЧАЙКИ-ЧИБІСИ

У ДОЛИНУ СУХОЇ ГРУНІ ПРИЛЕТІЛИ ЧАЙКИ-ЧИБІСИ
У ДОЛИНУ СУХОЇ ГРУНІ ПРИЛЕТІЛИ ЧАЙКИ-ЧИБІСИ

Цікаві факти

🐦Цей птах розміром з голуба, він легко розпізна­ється завдяки наявності на голові довгого вузького «чуба» і контрастно­му забарвленню з темних і світлих кольо­рів.
Його політ поривчастий, різко хвилястий. При змахах крил чути різкий шум.

🐦Чибіси осе­ляються на вогких луках невеликими колоніями, які іноді налічують два-три десятки пар. Ці колонії нерідко бувають досить розсіяними, але при появі будь-яких ворогів усі птахи об’єднуються для спільного захисту.

У ДОЛИНУ СУХОЇ ГРУНІ ПРИЛЕТІЛИ ЧАЙКИ-ЧИБІСИ

🐦Вже під час перельоту птахи частково розбиваються на пари. При теплій погоді самці відразу після оселення на гніздових місцях починають токові ігри. Під час токування самці літають над гніздовими місцями своєрідним польотом з глибокими змахами крил, хитаються в повітрі з одного боку на інший або, поволі піднімаючись, раптово кидаються униз під кутом більше 45°. У цей період самці чайок і на землі нерідко приймають незвичайні пози: розпускають хвости, кланяються, крутяться перед самкою, колупають дзьобами землю.

🐦Гнізда завжди влаштовують на горбках, на відкритому місці або серед низької і рідкої трави, дуже рідко у високій траві і ніколи в густому кущику трави. Насиджування, в якому беруть участь обидва птахи, але переважно самка, триває 24-29 днів. Пташенята через кілька годин після вилуплення залишають гніздо, спочатку ховаються біля нього, але скоро батьки відводять їх до низьких болотистих місць або до вкритих осокою та іншими болотяними рослинами берегів водойм. Пташенята починають літати у віці трохи більше місяця.

🐦Основну загрозу для чайки-чибіса становить знищення заплавних луків в наслідок хибного сільськогосподарського використання чи забудови, отруєння водойм, а також використання пестицидів, що призводить до збіднення кормової бази.

🔺Вид перебуває під охороною Бонської та Бернської конвенцій, Угоди AEWA та Директиви Європейського союзу щодо охорони диких птахів.

фото: Oksana Doroshenko

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами на нашому сайті.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.