ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

🔥 НОВІ ВІДКРИТТЯ НА КУРГАННОМУ НЕКРОПОЛІ СКОРОБІР

🔥👉У рамках наукового проєкту Deutsches Archäologisches Institut, спрямованого на підтримку українських археологів, у серпні-вересні 2023 року спільною експедицією Історико-культурного заповідника «Більськ» та V. N. Karazin Kharkiv National University (керівники – Ірина Шрамко та Станіслав Задніков) проведено дослідження 2 курганів у південній частині могильника Скоробір.

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

☝️Основна мета робіт – вивчення складових об’єктів некрополя поряд з цікавим поховальним комплексом, відкритим у 2019 році. Не менш важливим завданням було визначення культурно-хронологічних позицій могил, рис поховального обряду. Отримані матеріали важливі для з’ясування особливостей формування величезного некрополя, що локалізується на захід від Більського городища.

❗ Курган №1 об’єднував два окремих невеликих насипи, розташованих один від одного на незначній відстані. Поховання № 1 майже повністю пограбоване, могила (розмірами 2,5 × 3,5 м) перекрита дерев’яними колодами. З поховального інвентарю залишились лише уламки ліпленої миски. Ще одну миску та черпак знайдено на дерев’яному перекритті. Поховання №№ 2 та 3, зафіксовані під іншим насипом, впущено у прості, ґрунтові ями. Дерев’яне перекриття відсутнє. У могилі № 3, окрім кісток небіжчика, знайдено уламки ліпленої миски та декілька бронзових наконечників стріл.

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

☝️За формами та типами предметів матеріальної культури всі поховання кургану №1/2023 попередньо можна віднести до останньої чверті VI ст. до н.е.

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

❗ Курган № 2 локалізувався дещо на південь від кургану № 1. Давній насип мав діаметр близько 12 м. Поховальна конструкція не відрізнялась складною будовою, являла собою чотирикутну яму (розміром 2,8 × 3,5 м), впущену в чорнозем та перекриту дерев’яними плахами. У давнину курган було пограбовано. Від скелета небіжчика залишились лише череп та декілька кісток верхньої частини тіла. У заповнені могили знайдено сагайдачний набір з десятками бронзових наконечників стріл та деталі кінської вуздечки: залізні вудила, псалії, прикраси шкіряних ремінців у вигляді бронзових бляшок та ворворки.

☝️Попередньо поховання датовано другою чвертю V ст. до н. е.

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

Отримані матеріали

✔Отримані матеріали доповнюють загальну картину формування південної частини грандіозного курганного некрополя Скоробір. Можна припустити, що на вивченій ділянці могильника найбільш ранні поховання датуються першою половиною VI ст. до н.е. Поряд з ними з часом виникали й кургани представників інших верств суспільства, могили яких відрізняються простою будовою, меншими розмірами камери та не таким виразним набором поховального інвентарю. Найбільш пізні насипи цієї групи можуть бути датовані другою чвертю V ст. до н. е.

✅Дослідження південної частини некрополя планується продовжити.

Проведено дослідження курганів могильника Скоробір

💙💛 Дякуємо ЗСУ за можливість вивчати та являти світу унікальність культурної спадщини нашої Держави!

Також можете ознайомитись з іншими новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok та YouTube.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.