ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Про проведені археологічні дослідження

Даємо старт анонсованому циклу публікацій про проведені археологічні дослідження на території Більського городища та його округи в 2023 році за підтримки Deutsches Archäologisches Institut

Про проведені археологічні дослідження

👉 Нині презентуємо підсумки робіт на Котелевському городищі!

☝️ Дане городище, безсумнівно, є однією із найбільш цікавих та загадкових пам’яток в межах Більського мікрорегіону.

❗Городище викликає інтерес як своєю топографією, оскільки розташоване в заплавній частині річки Ворскла, так і культурними нашаруваннями.

☝️За результатами новітніх досліджень встановлено, що найдавніші сліди життя в межах укріпленої пам’ятки відносяться до пізнього бронзового віку – бондарихинської культури (ХІ-ІХ ст. до н.е.). Однак, найбільш вагомими в науковому сенсі є знахідки ІІІ – І ст. до н.е. Це – так званий «темний період». На цій території археологам майже невідомі археологічні пам’ятки, що датовані часом відразу після припинення існування столиці лісостепової Скіфії – Більського городища.

Про проведені археологічні дослідження

👉Отже, експедиція заповідника «Більськ» на чолі з к.і.н. Костянтином Пеляшенком у 2023 році поставила за мету дослідити історичний період кінця скіфського часу та початку просування на територію України нових кочовиків – сарматів.

🔥І Котелевське городище в даному випадку виявилось еталонною археологічною пам’яткою!!!

👍Масштабні розкопки, здійснені в травні-червні 2023 р., дали дуже цікаву й важливу інформацію про сарматський період. Археологічною експедицією ІКЗ «Більськ», за участі студентів Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків), проведено дослідження оборонних споруд городища та житлового майданчика.

☝️Отримано надзвичайно цікаву колекцію артефактів: залізні наконечники стріл, елементи одягу, господарські знаряддя, імпортний та місцевий посуд. Окрім того, археологам пощастило виявити знахідки більш пізніх періодів – доби Великого переселення народів та Нового часу.

❗Наразі триває процес опрацювання віднайдених предметів.

🔥Надалі вони будуть презентовані на спеціальній тематичній виставці🔥

Також можете ознайомитись з іншими новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok та YouTube.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.