ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

ЛІПНИЙ ГОРЩИК

ЛІПНИЙ ГОРЩИК

(Урочище Марченки, курган № 1/2015, керівник Більської археологічної експедиції ІА НАН України – д.і.н. Сергій Махортих)

Ліпний горщик тюльпаноподібного профілю з плавно відігнутим вінчиком, злегка випуклим тулубом і широким дном.

Виявлений на краю південно-західного сектору курганного насипу. Поховальний комплекс датується першою половиною – серединою VІ ст. до н. е.

ЛІПНИЙ ГОРЩИК

У кургані містилось одне захоронення ранньоскіфського часу – скелет жінки віком 50-55 років. Положення кісток вказувало на скорчену позицію, головою на північний захід з розворотом на правий бік. На правій нозі похованої знаходився бронзовий браслет.

Ліпний горщик

Досліджуваний курган був оточений кільцевим ровом діаметром близько 40 м. У заповненні рову на різній глибині виявлені залишки тризни, представлені фрагментами ліпного посуду. Окрім кераміки, у заповненні рову виявлені уламок кам’яного блюда, шматок кременю, а також численні кістки тварин (кінь і бик). Характер залягання залишків тризни на різних рівнях у рові вказує на неоднократність її відправлення.

Поховання було пограбованим у давні часи. Із західної сторони до могили вів грабіжницький хід. У його заповненні виявлений фрагмент бортика ліпної миски і цілий скелет дорослої особини лисиці.

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.