ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Авторитетне інтернет-видання Haaretz הארץ пише про Більське городище!

Авторитетне інтернет-видання Haaretz הארץ пише про Більське городище!

Авторитетне інтернет-видання Haaretz הארץ пише про Більське городище!

Найстаріша газета Ізраїлю і авторитетне інтернет-видання Haaretz הארץ пише про Більське городище!

GRAVES OF RICH, POWERFUL WOMEN FOUND IN LOST CITY OF HERODOTUS

https://www.haaretz.com/…/graves-of-rich-powerful-women…

У статті подано розлогий матеріал про древнє місто Гелон

У статті подано розлогий матеріал про древнє місто Гелон — пам’ятку світового значення доби раннього заліза на території сучасної України.

Сенсаційне відкриття кургану

Також тут йдеться мова про найвагоміші результати археологічних досліджень некрополю Скоробір (розкопки 2016 року та 2019 року) експедицією V.N. Karazin Kharkiv National University (керівник Ірина ШРАМКО). Зокрема, сенсаційним стало відкриття кургану у 2019 році, який пощастило виявити in situ, тобто у первісному положенні, непорушеному грабіжниками.

Курганний могильник датується серединою VI ст. до н. е.Могильна яма мала прямокутну форму й була перекрита дубовими дошками та колодами. У ній виявили скелетні останки молодої жінки, про що вказують знайдені в могилі кістки черепа та тазу, що залишилися.

Жінка знаходилася у лежачому, витягнутому положенні на спині, у супроводі різноманітного керамічного посуду, глиняного веретена та посуду з пісковика. По боках були виявлені різноманітні металеві прикраси, зокрема браслет з бронзового дроту.

Біля голови покійниці було покладено металеве дзеркало. Навколо грудей знайдені прикраси з різноманітних напівкоштовних каменів, особливо значущим є єгипетський скарабей, виявлений вперше у такому ранньому контексті на цих територіях.

У південно-західному кутку могили археологи знайшли різні види зброї. Але після ретельного огляду вчені дійшли висновку, що вони не належали дівчині. Зброя могла належати іншій людині, скелет якої не зберігся — на Більському некрополі були поширені парні могили.

Найяскравіші знахідки

Одними з найяскравіших знахідок у могилі були золоті трикутні таблички та геометричні намистини і сережки з жовтого металу, які прикрашали похоронний головний убір жінки. Деякі з них були знайдені на місці, а інші були злегка порушені зі свого початкового місця. Однак усі вони були знайдені в області черепа, що дає підстави зробити висновок, що ці прикраси були частиною головного убору. Варто зауважити, що дослідники вперше знайшли скіфський головний убір у такому положені, яке дає можливість реконструювати похоронний одяг.

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.