ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Археологічні успіхи експедиції

Археологічні успіхи експедиції

Вересень 2023 року (з прекрасною теплою та сухою погодою) був позначений вагомими археологічними успіхами експедиції Історико-культурного заповідника «Більськ».

На невідомому ще декілька років тому науці, але добре знаному серед місцевих «поціновувачів» історії селищі Старий кар’єр, проведено масштабні розкопки.

Дослідження під керівництвом Олега Шапорди продовжено на ділянці розкопу 2, у межах якого минулого року виявлено 2 житлові споруди, кілька господарських об’єктів фіналу доби бронзи та яму скіфського часу.💪 Попередні результати робіт вражають!

✔ На площі в 370 м. кв. вдалося вивчити сектор житла, східна частина якого не була розкопана минулого року, та виявити нове, зафіксувати значну кількість присадибних об’єктів доби бронзового віку.

Строкатість культур та культурних впливів, які простежуються в постзрубній кераміці, вказує на знвчну роль селища в межах мікрорегіону.

‼ Матеріали з розкопок належать до іванівської, лебедівської та бондарихинської культур.

Датується шар фіналу бронзового віку ХІІ–Х ст. до н. е.

Археологічні успіхи експедиції
Археологічні успіхи експедиції

‼ Окрім цього, експедицією досліджено значну кількість об’єктів доби раннього заліза, які явно вказують на існування на даній ділянці поселення садиби (садиб) скіфського часу.

Виявлені артефакти, а це здебільшого фрагменти ліпленого посуду, дозволяють ствердно говорити про те, що на цій території існувало доволі масштабне поселення в VI – першій половині V ст. до н.е.

🇩🇪🇺🇦 Дослідження на поселенні Старий кар’єр проведено за підтримки Deutsches Archäologisches Institut, за що ми висловлюємо колегам щиру вдячність!

💙💛 Дякуємо ЗСУ за можливість вивчати та являти світові унікальність археологічної спадщини нашої Держави!

Також можете ознайомитись з іншими новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok та YouTube.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.