ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

100-річчя від дня народження БОРИСА АНДРІЙОВИЧА ШРАМКА

17 січня 2021 року європейська наукова спільнота відзначає 100-річчя від дня народження доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, видатного українського археолога БОРИСА АНДРІЙОВИЧА ШРАМКА.

100-річчя від дня народження  БОРИСА АНДРІЙОВИЧА ШРАМКА

Дослідник є одним із найавторитетніших фахівців із проблематики археології Східної Європи. Борис Андрійович Шрамко — патріарх лівобережної школи археології України. Почесний професор Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.

Протягом 45 років дослідник був членом Міжнародного комітету ЮНЕСКО з вивчення стародавньої металургії заліза. Член Міжнародного комітету з історії землеробства та орних знарядь (Данія). Автор 6 монографій та понад 200 наукових статей.Безумовно, ім’я Бориса Андрійовича Шрамка в першу чергу асоціюється з феноменальним Більським городищем, дослідженню якого археолог присвятив майже 40 років! І саме завдяки результатам масштабних і системних вивчень харківського науковця грандіозна фортеця навколо нинішнього села Більськ остаточно та аргуменовано стала ототожнюватися з древнім та могутнім Гелоном.

100-річчя від дня народження  БОРИСА АНДРІЙОВИЧА ШРАМКА

Справа Бориса Андрійовича Шрамка по дослідженню Більського городища гідно продовжується.

Справа Бориса Андрійовича Шрамка по дослідженню Більського городища гідно продовжується. Символічно, що саме в рік столліття від дня народження вченого на території древнього Гелону буде розпочато роботи по будівництву Музею та науково-дослідного центру. А це було чи не найбільшою мрією та прагненням Вченого!

” …1954 року разом із студентами їхав до Більська на археологічну розвідку Борис Андрійович Шрамко. З райцентру за Ворсклу рушили пішки. Нічого не видно було тої темної літньої ночі. Йшли на світло. Та в крайній хаті їх злякалися і двері не відчинили. Те саме було і в другій хаті, де мешкали дід з бабою. Лише мельник змилостивився:Ніхто серед ночі не пустить вас таких до хати: лиця не видно – сама грязюка. Йдіть до млина…Ранок привітав сонцем, і всі пішли подивитися на Західне городище, де збирали на полі черепки, які по-науковому називаються ”підйомним матеріалом”. А там стали вражені побаченим: звідси видно на десять кілометрів ліворуч й на десять праворуч. Молоді історики на мить уявили, як варта пильнувала з цих валів ворожу кінноту…Думка напливала на думку: “Ризикнути! Копати тут!” – “А докторська?” – “Тема докторської далека від цих розкопок – “Господарство лісостепових племен Східної Європи в скіфську епоху”. – “А що тобі дасть ця важка праця на якомусь городищі?” – “Мені нічого. А науці може дати…”

Б. А. Шрамко

РИЗИК ВИПРАВДАВ СЕБЕ! СВІТУ ВІДКРИТО УНІКАЛЬНІСТЬ ДРЕВНЬОГО ГЕЛОНУ! А ДОСЛІДЖЕННЯ БІЛЬСЬКОГО ГОРОДИЩА СТАЛО СЕНСОМ ЖИТТЯ ДЛЯ БОРИСА АНДРІЙОВИЧА!

100-річчя від дня народження  БОРИСА АНДРІЙОВИЧА ШРАМКА

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.