ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Археологічна виставка «Рятувати та досліджувати: Більський археологічний комплекс, сезони 2022-2024»

24 лютого 2022 року життя українців стало на паузу. Історико-культурний заповідник «Більськ» знаходиться не так далеко від кордону, тож єдине, що турбувало нас в той момент, – вберегти надбання останніх років. Ми готувалися до евакуації й не могли навіть уявити, що в найближчий час не просто повернемося до роботи, а й вийдемо на новий рівень досліджень.

Завдяки Збройним силам України, які витіснили ворога від Охтирки, а згодом і з усієї півночі України, вдалося зберегти Більський археологічний комплекс. А завдяки підтримці наших партнерів, у тому числі й міжнародних, ми отримали обладнання, яке відкрило для археологів нові можливості.

Саме діяльності в період повномасштабного вторгнення і присвячена наша виставка, організована спільно з Музеєм археології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Всеукраїнським громадським об’єднанням «Спілка археологів України» та Полтавським художнім музеєм (галереєю мистецтв) ім. Миколи Ярошенка.

На виставці представлені результати роботи експедицій Історико-культурного заповідника «Більськ», Музею археології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України. Значну частину досліджень проведено в рамках стипендіальної програми Німецького археологічного Інституту (Deutsche Archaeological Institute), а також за фінансової підтримки Міжнародного альянсу захисту культурної спадщини в зоні конфліктів (ALIPH Foundation) та меценатської команди Ukraine Art Aid Center (Німеччина).

Експозиція доповнена яскравими фотографіями, які різнобічно висвітлюють діяльність експедицій: від польових робіт до опрацювання знахідок. Також представлено підбірку наукових видань, підготовлених співробітниками Історико-культурного заповідника «Більськ» у період 2022-2024 років, включаючи найновіші монографії:

  • «Античний столовий посуд другої половини VIV ст. до н.е. з Більського городища» (автор – Станіслав Задніков);
  • «Археологія Сумщини. Пам’ятки селітроварного виробництва Південної Сіверщини XVIII ст.» (автори – Євген Осадчий, Олексій Коротя).

Запрошуємо вас відвідати виставку в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) ім. Миколи Ярошенка. Триватиме вона до кінця жовтня.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.