ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Реставрація чорнолискованої ліпної корчаги

Чорнолискована ліпна корчага
чорнолискована ліпна корчага

У 2020 році Більська археологічна експедиція Інституту археології НАН України  під керівництвом кандидата історичних наук Дениса Гречка здійснила розкопки кургану фіналу ранньоскіфського часу на некрополі «Скоробір», в урочищі «4 поле», у західній окрузі Більського городища.

 Попри те, що об’єкт був частково пограбований, у могилі збереглися цікаві знахідки та частина поховальної конструкції з дерева. Виявлені артефакти засвідчують досить високий соціальний статус похованого.

Заслуговує на увагу ліпна чорнолискована корчага. Посудина знаходилась у південно-східному куті поховальної камери. Корчага була роздавлена при руйнуванні перекриття могили з березових дощок.

Чорнолискована ліпна корчага

Виріб належить до типових форм місцевого ліпного посуду ранньоскіфського часу, який виготовляли мешканці поселення на території Західного укріплення Більського городища.  

Висота  посудини – 38 см.

Максимальний діаметр тулуба – 32 см. Діаметр вінець – 22,5 см.  

У цілому відкритий комплекс кургану попередньо можна датувати першою половиною VI ст. до н. е.

Оскільки корчагу знайдено фрагментованою, процес кропіткої реставрації тривав протягом місяця. Реставратор заповідника Анатолій Штанько відновив предмет з 79 окремих фрагментів.

Знахідка зберігається у фондах Історико-культурного заповідника «Більськ». Артефакт буде представлений в експозиції майбутнього Музею Більського городища.

Інфоролик про чорнолисковану ліпну корчагу

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами на нашому сайті та на нашій офіційній сторінці faceebok.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.