ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Поблизу Глинського городища знайдено рідкісну для Поворскля срібну монету

Цьогорічна Глинська археологічна експедиція, що діяла на базі ІКЗ «Більськ», має вагомі здобутки. Зокрема, мова йде про цікаві знахідки, найціннішою з яких є рідкісна для наших країв срібна монета – саманідський дирхам.

Саманідський дирхам

Археологи та студенти-практиканти ПНПУ ім. В. Г. Короленка на чолі з Юрієм Пуголовком досліджували напівзруйнований курган на могильнику поблизу Глинського городища. У ході розкопок було виявлено поховання давньоруської доби, яке, однак, виглядає зовсім непритаманним тогочасним місцевим жителям.

Дослідники схиляються до думки, що в похованні зафіксовано останки торговця, який працював на торговому шляху «Із варяг у булгари». Такі висновки зроблено завдяки положенню тіла головою на захід і предметам із могили: залізний ніж, поясне кільце та срібний саманідський дирхам, датований спеціалістами першою половиною X століття.

Монета була широко поширена в Центральній Азії в ІХ-Х ст. нашої ери, тож подібна знахідка нетипова для нашої місцевості. Наразі польові роботи завершено, а всі артефакти передано для більш детального вивчення до заповідника «Більськ». Антропологічний матеріал вивчається фахівцями Інституту археології НАН України.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.