ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

Вітаємо село БІЛЬСЬК

Вітаємо село БІЛЬСЬК

Понад дві з половиною тисячі років тому за цими рукотворними валами існувало величне скіфське протомісто. Протягом п’яти століть кипіло і вирувало життя у грандіозній фортеці, але змінилися обставини – для місцевого населення настали не найкращі часи. Та згадки про легендарний Гелон навіки лишив у своїх працях славний давньогрецький історик Геродот.

Минуло чимало років, і на місці скіфського городища знову виникло поселення. У ХIV ст. тут збудували фортецю для захисту від золотоординців. 1399 року біля Більська відбулася битва між військами литовського князя Вітовта та хана Темір-Кутлуя.

Читайте також: НОВА АРХЕОЛОГІЧНА СЕНСАЦІЯ НА БІЛЬСЬКОМУ ГОРОДИЩІ.

Перша писемна згадка про Більськ як прикордонну литовську фортецю датується 1498 роком. Поселення значиться на карті французького інженера Гійома де Боплана (1648 рік).

У 1648-1649 роках село перебувало у складі Гадяцького, з кінця 1649 року — Полтавського полку; у 1661-1662 — у Котелевській сотні Зіньківського полку, з 1750 року відносилося до Куземинської сотні Гадяцького полку.

На сьогодні Більськ входить до складу Котелевського району Полтавської області. Село унікальне, насамперед, тим, що воно розташоване в межах пам’ятки національного значення доби раннього залізного віку “Більське городище”.

Саме сьогодні, 23 серпня, святкуємо День села БІЛЬСЬК!

Віримо, що спільними зусиллями зуміємо зберегти нашу славну минувшину для прийдешніх поколінь! Пам’ятаймо і шануймо своє коріння, свій рід, бо лише від цього залежить наша сила, могутність і впевненість у майбутньому!

фото: Артур Койчуренко

Також можете ознайомитись з іншими новинами на нашому сайті.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.