ВСЕ БУДЕ ГЕЛОН!

У Більську завершила роботу V Міжнародна літня польова археологічна школа

У період з 17 червня по 5 липня 2019 р. на території Більського городища функціонувала V Міжнародна літня польова археологічна школа (керівник – к.і.н. Гречко Д. С.). Проект організовано Інститутом археології НАНУ та Історико-культурним заповідником «Більськ» за підтримки ВГО «Спілка археологів України». У своїй діяльності експедиція має на меті органічне поєднання наукових, науково-популярних та просвітницьких заходів.

Міжнародна літня польова археологічна школа

У роботі Археологічної школи в 2019 році взяли участь понад 40 любителів древньої історії з Києва, Харкова, Дніпра, Черкас, смт Котельва (Полтавська область), м. Слов’янськ (Донецька область). Приємно відзначити, що цьогоріч до археологічних досліджень долучилися  науковці та волонтери з Німеччини та США.

Міжнародна літня польова археологічна школа
волонтер
Зліва направо:  волонтер з Нью-Йорка (США) Александр Пархомовський,
палеозоолог Музею природи Харківського національного університету
Бондаренко Владислав Львович
Німецька археологиня з Інституту праісторії Вільного університету (Берлін) доктор філософії, кандидат історичних наук Кірстен Хельстрем

Результати розкопок в Міжнародній літній польовій археологічній школі

Роботи проводилися на кількох археологічних пам’ятках. Зокрема, в ур. Барвінкова гора на території грунтового могильника епохи раннього залізного віку було виявлено та досліджено 18 поховань (1  — чоловіче, решта — жіночі та дитячі), а також 7 господарських ям.

Міжнародна літня польова археологічна школа

Серед знайдених артефактів – уламки глиняного ліпного посуду та античних амфор, бронзові сережки, імпортне склопастове намисто, рідкісна мушля каурі.

уламки амфори з розкопок
Уламки амфори з розкопок
бронзова сережка
Бронзова сережка
розкопки в школі
Античне склопастове намисто
Міжнародна літня польова археологічна школа
Мушля каурі

Окрім розкопок в ур. Барвінкова гора учасники проекту проводили розвідки територією Більського городища, а також заклали розкоп на скіфському могильнику в ур. Безодня з метою перевірки даних геомагнітної зйомки.

В рамках роботи Школи молоді дослідники навчалися камеральній обробці матеріалів, веденню польового щоденника, а також фіксуванню результатів археологічних вивчень за допомогою польових креслень та фотофіксації. Серед цікавинок — можливість опанування специфіки здійснення георадарної зйомки землі, зйомки квадрокоптером, тахеометром, нівеліром об’єктів культурної спадщини.

Міжнародна літня польова археологічна школа

Молоді дослідники отримали необхідні у майбутній роботі теоретичні знання і практичні навички, перейняли досвід у фахівців археологічної справи, отримали гарні емоції та залишили в пам’яті чудові згадки про мальовничу природу Полтавського краю.

Міжнародна літня польова археологічна школа
Учасники літньої польової археологічної школи на екскурсії

З 2015 року спільно з Інститутом археології НАН України та Спілкою археологів України був започаткований унікальний проект – «Міжнародна літня польова археологічна школа». Вона об’єднує професійних археологів та шанувальників древньої історії з усієї України та близького зарубіжжя.

Також можете ознайомитись з іншими заходами та новинами нашому сайті.

Поділитись:

інгів

  1. […] Ознайомитися з результатами минулорічного проєкту «V Міжнародна літня польова археологічна школа» можна тут. […]

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.